Intervisie is geen medicijn dat gebruikt kan worden om de samenwerking te verbeteren en de professionalisering te optimaliseren. Wil intervisie kans van slagen hebben dan zijn er enkele criteria en regels voor zowel de groep professionals als voor hun leidinggevenden. In deze blog zal ik de belangrijkste regels en criteria uitwerken.
1. Geheimhouding.
In mijn intervisiegroepen wordt geheimhouding als het grootste goed beschouwd. Niemand van de groep vertelt aan derden wat er tijdens intervisie besproken is en hoe de bijeenkomst is verlopen. Dit geldt ook voor mij als intervisor. Ik vertel niet aan opdrachtgevers of leidinggevenden wat er tijdens de intervisie besproken is. Het is een belangrijk punt, bedoeld om professionals vrij te laten praten en te laten nadenken over hun werkzaamheden.
2. Intervisie is gericht op ontwikkeling en groei van professionals
Intervisie is niet alleen een werksituatie bespreken. Intervisie is ook je persoonlijk functioneren onderzoeken. Je werkt als mens met mensen. Jouw mens-zijn met al zijn kwaliteiten, onhebbelijkheden, zwaktes en krachten maakt dat je anderen kan helpen. Daarom is het goed om ook aandacht te besteden aan je persoon als onderdeel van het werk dat je doet. Door aandacht te besteden aan je persoonlijk functioneren besteed je tegelijkertijd energie aan je persoonlijke ontwikkeling. Wat je leert tijdens intervisie is ook bruikbaar in situaties met je kinderen, je vrienden, je partner.
3. De waarheid bestaat niet
Wie aan intervisie deelneemt zal moeten afstappen van zijn eigen waarheid. Jouw waarheid (hoe je tegen onderwerpen aankijkt of wat je mening is) is gevormd door je verleden, opleiding en socialisatie. Deze drie punten zijn bij iedereen verschillend.
Het is ook het leuke van intervisie: elkaars waarden en ervaringen onderzoeken om van elkaar leren. Dit kan als je bereid bent om vraagtekens te plaatsen bij je eigen mening en de mening van anderen te ontdekken.
4. Iedereen heeft de discipline om aanwezig te zijn
De professionals in mijn groepen ervaren intervisie als zeer zinvol. Nieuwe gezichtspunten komen ter sprake, persoonlijke kwaliteiten worden versterkt en nieuwe vaardigheden eigen gemaakt. Dit kan alleen als de groep niet te veel wisselt. Een constante aanwezigheid is belangrijk om de veiligheid te vergroten en gebruik te maken van elkaars kwaliteiten. Toch blijft het voor sommige professionals erg moeilijk om intervisie voorrang te geven boven het werk. Het lijkt wel een brainwashing om altijd maar beschikbaar te zijn voor de klant of voor de organisatie.
5. Wees je eigen leider
Volwassen gedrag vraagt dat je zelf het initiatief neemt en houdt om onderwerpen en thema's te bespreken die jou raken of je nieuwsgierigheid prikkelen. Je zet je onderwerpen en thema's zelf op de agenda van een intervisiebijeenkomst. Verantwoordelijkheid nemen betekent ook dat je de inbreng van andere professionals onderzoekt op wat het voor jou betekent, wat jij er van kan leren.
Je eigen-leider zijn vraagt ook zelfonderzoek als je afgeleid wordt, niet gefocust bent of andere prioriteiten door je hoofd gaan. Ik hanteer zelf altijd de stelling dat 'storingen voorrang hebben'. Anders gezegd; als iets je dwars zit, meldt het en onderzoek het. Pas daarna is er weer ruimte om mee te praten met het groepsonderwerp.
Mijn vraag aan jou
Schrijf in de onderstaande ruimte, in 1 woord, wat je boeiend vond in bovenstaand artikel. - kleine toelichting mag altijd hoor :) -
Reactie plaatsen
Reacties