De start: afstemmen

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 12:02

Intervisie wordt als zinvol en verbindend ervaren.  Dat hoor ik van al mijn intervisanten. Ik begin een intervisie graag met contact maken met elkaar, verbinding maken met de vorige bijeenkomst en zeker niet als laatste: jezelf weer verbinden met intervisie. Niet met je hoofd en hart bij een andere situatie zijn. Nee, de intervisie is NU. De praktijk is dat intervisie vaak 1x in de zes weken plaats vindt. In deze zes weken is de 'bevreemding' weer een beetje opgetreden. Om deze redenen begin ik dan ook altijd met de volgende twee stappen.

Stap 1: Afstemmen

Deze stap is om twee redenen belangrijk. a. deelnemers komen vanuit een situatie en stappen in een volgende situatie. Door hardop uit te spreken wat je nog meeneemt uit een vorige situatie of hoe je erbij zit (gespannen, blij, zin hebben, tegen op zien) wordt het makkelijker om gefocust deel te nemen. Het vertellen uit welke situatie je komt creëert ook contact / herkenning / verbinding met de overige leden van de groep. Even aandacht voor jezelf en voor een ander. Het wordt meestal overgeslagen in het dagelijks werk.

b. Een tweede reden is gaat uit van de volgende stelling: Contact komt voor contract. Anders gezegd: nadenken, voelen, leren (contract) kan pas als er sprake is van 'verbondenheid' (contact).

Ik vraag vaak aan de groep: welke vraag zou je willen stellen om iets te weten te komen van de andere intervisanten? Ja kan altijd vragen: 'Hoe gaat het met je?' Maar er zijn ook andere leuke vragen: 'Hoe keek je vanmorgen, toen je uit bed stapte, tegen de dag aan?' Ik vond dit een mooie vraag van een van mijn intervisanten. Een andere leuke vraag vind ik: 'Welke vraag wil je aan je team stellen die je nog nooit durfde te vragen?' Een beetje schurend is die wel, he?

Stap 2: Wat behoeft aandacht n.a.v. de vorige keer?

Na de vorige bijeenkomst kan er na aanleiding van de intervisie van alles gebeurd zijn. Deelnemers kunnen nog vragen hebben, ze zijn ergens over gaan nadenken of hebben ander gedrag uitgeprobeerd in het werk. Zo nu en dan komen er waardevolle opmerkingen tevoorschijn. Iemand die vertelt dat ze tijdens een borrel op het werk nog doorgepraat hebben over een thema van intervisie. Of iemand die vertelt moeite te hebben gehad met een stelling die de vorige keer ter sprake kwam. Allemaal de moeite waard om uit te wisselen en eventueel nog een vervolg aan te geven. Door deze stap wordt er  een cyclus gecreëerd van leren: situatie overdenken - uitproberen - evalueren - overdenken.

Mijn vraag aan jou

Mijn ervaring is dat het heel makkelijk is om 200% op je werk aanwezig te zijn. Bij binnenkomst gaat er een soort knop om waardoor je weer helemaal op je werk aanwezig bent. Ik ben nieuwsgierig of er zo'n knop ook voor intervisie bestaat? Aan welk knop(pen) moet jij draaien zodat je voor 200% in intervisie zit.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.